Lidt om mig

Velkommen til mit knivværksted. Jeg fremstiller knive af høj kvalitet til jagt og fritidsbrug. Alle knive er fremstillet af mig, og alle knive er forsynet med et håndsmedet blad, smedet af nogle af de dygtigste knivsmede i Danmark, Norge og Sverige. Alle knive er fremstillet individuelt, med en skede fremstillet til netop denne kniv, hvilket betyder, at der kun findes en af hver slags. Fordi jeg selv kender hver eneste kniv helt igennem, er jeg ikke bange for at give livsvarig garanti (mit liv) på alle knive.


Jeg har lavet knive siden 1985, og det der fik mig i gang, var en rejse til Sameland i det nordligste Norge, hvor jeg for første gang mødte samesløjden i sit eget milieu. Den storslåede Finnmarks-vidda, renerne, midnatssolen og samernes urgamle tradition findes at læse i deres sløjd og ikke mindst i deres knive, som jeg straks tabte mit hjerte til. Jeg havde den store glæde, at stifte bekendtskab med en af de aller dygtigste knivmagere og samesløjdere i Norge, Johan Rist, som på sin egen stille facon indførte mig i samesløjdens sjæl. Når Johans arbejder bærer præg af harmoni og rolig enkelhed, er det en afspejling af den natur der omgiver ham og det liv han lever på Finnmarks-vidda syd for Kautokeino. Det endte naturligvis med, at jeg købte en af Johans smukke knive, og den har hængt i mit bælte lige siden.


I de følgende år har jeg eksperimenteret med mange forskellige stilarter, men jeg vender gang på gang tilbage til de typer, som dominerer denne hjemmeside. Knive som ikke er for store, ikke for tunge, med relativt korte blade og uden overflødig pynt. Det hænger nok sammen med, at knive af denne type fint kan dække  de behov 95 % af os har. Det er jo ikke ret mange af os, der nogen sinde får brug for en survival-knife med       indbygget kompas, værktøjskasse og nødblus, eller har brug for en machete til at rydde                Kniven jeg købte af Johan Rist                      urskov med. Og knive med overdådige dekorationer og anden pynt, har det med at hænge på pejsevæggen hos samlere, i stedet for at blive brugt til det en kniv bør være, nemlig et elsket og højst personligt stykke værktøj, som ejeren kan have glæde af resten af livet.

Det er ikke kun samernes knivkunst, som har inspireret mig, men i høj grad også den norske og svenske knivtradition. Vore nabolande er så heldige at have en ubrudt og levende knivtradition, som i de senere år har fået en yderligere opblomstring, mens vi i Danmark har mistet vores tradition for at fremstille og bære kniv engang i 1800-tallet. Mine knive indeholder derfor mange elementer, som er hentet fra Norge og Sverige, bl. a. er mine skeder fremstillet af valklæder, også kaldet  rårandslæder, d.v.s. læder som ikke er garvet helt igennem, og derfor sikrer, at skeden er meget hård og formstabil når den er tør.  Skede-ophænget på de fleste af mine knive er af meget gammel dato, og kommer  fra Gudbrandsdalen i Norge. Ophænget er simpelt hen "flettet” ned i huller i skeden mens den er våd, og når den er tørret er det ikke til at trække ud. Det er en enkel og elegant metode, som gør det muligt at samle ophæng og skede uden brug af syning eller nitter.

Jeg er meget optaget af forholdet mellem funktion, design og materialer, og også her har jeg hentet megen inspiration i vore nabolande, og især har en knivmager som Aasmund Voldbakken betydet meget for mig. Han har om nogen bevist, at en smuk kniv ikke behøver at være rigt dekoreret, men måske netop opstår når det rette forhold mellem funktion, design og materialer, får kniv og skede til at fremstå som en helhed.